Składniki:
kalafior,
sól, cukier,
łyżeczka masła,
10 dag startego sera,

Sos:
łyżka masła,
łyzka mąki,
10 dag startego żółtego sera,
1/2 szklanki śmietany,
łyzka tartej bułki,
odrobina masła,

Wykonanie :
Obrany i oczyszony kalafior obgotować 8 minut w wodzie z solą i odrobiną cukru.Kalafior nie może być rozgotowany.
Roztopić masło, dodać mąkę, zasmażyć. Gdy zasmażka będzie gładka dodać szklankę wywaru z kalafiora, zagotować, dodać ser, śmietanę, przyprawy. Do wysmarowanego naczynia żaroodpornego wyłożyć kalafiora, polać sosem, posypać serem i bułką tarta.Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut.

Danie jest proste i naprawdę pyszne:) a przepis ten znalazłam w książce Ewy Aszkiewicz „365 obiadów na polskim stole”. Gorąco polecam:)
zapiekany kalafior z sosem serowym