Przepis na tartę z brokułami i pieczarkami pochodzi ze www.smaczny.pl. Zrobiłam ja ściśle  według  przepisu, który tam znalazłam, jednak następnym razem zamiast kruchego ciasta użyję gotowego ciasta  francuskiego. Myślę, że będzie równie smaczna.

SKŁADNIKI:
1 duży brokuł
po łyżce majeranku, rozmarynu i oregano
30 dag pieczarek
twarożek o pikantnym smaku

CIASTO:
1/3 kg mąki
1 jajko
1/2 kostki miękkiego masła
szczypta soli
2-3 łyżki śmietany

SOS BESZAMELOWY:
2 łyzki mąki
szklanka mleka
szklanka bulionu drobiowego
20 dag żółtego sera
1/4 kostki masła
sól, pieprz,

Z podanych składników zagnieśc ciasto. Wyrabiać je tak długo, aż będzie odstawać od ręki. Włożyć do lodówki.

Brokuły podzielić na różyczki i lekko obgotować. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju.

Roztopić masło, dodać mąkę, dokładnie wymieszać, żeby nie zrobiły się grudki. Dolać mleko i bulion i gotować aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem, dodać starty, żółty ser, wymieszać.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę posmarowaną masłem. Podpiec w lekko nagrzanym piekarniku. Na podpieczone ciasto wyłożyć cienką warstwę  twarożku o pikantnym smaku (ja użyłam o smaku rzodkiewki), na to wyłożyć pieczarki, następnie brokuły.Całość polać sosem beszamelowym i posypać mieszanką ziół oraz resztą sera. Piec w mocno nagrzanym piekarniku. Podawac na ciepło. Świetnie smakuje z ketchupem.