Czasami zostają ziemniaki z obiadu i nie wiadomo co z nimi zrobić proponuję więc prosty przepis na  jajka zapiekane z pieczarkami. Można je jeść na śniadanie, obiad lub kolację.

4 jajka
ok. 6 ziemniaków
1 cebula
30 dag pieczarek
łyżka masła
szklanka gęstej śmietany
kawałek żółtego sera
zielenina
sól, pieprz

Podsmażyć pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli dodać pokrojone pieczarki. Całośc smażyć, aż wyparuje płyn z pieczarek. Doprawić sola i pieprzem.
Na spodzie wysmarowanej tłuszczem formy ułożyć pokrojone w plasterki ziemniaki, posypać przyprawami, na nich równo ułożyć usmażone pieczarki. Wyrównać powierzchnię. Zrobić 4 wgłębienia i w każde wbić po jednym jajku, posypać solą i pieprzem. Całość zalać śmietaną wymieszaną z utartym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać, aż ser i śmietana będa miec rumiany kolor. Posypać zieleniną  i podawać z sałatką z pomidorów.

Przepis na to szybkie danie pochodzi z książki „365 obiadów na polskim stole”