Bazą dla tego deseru jest przepis  G. Ramsay’a na mus kawowo czekoladowy jednak ja z nadmiaru jeżyn w lodówce przerobiłam  go na owocowy. Jest pyszny, lekki, a dzięki jeżynom odrobinę kwaskowy. Myślę, że można używać również innych owoców, np. truskawek, malin itp. Byłaby to również świetna masa do tortu.

20 dag jeżyn lub innych owoców
125 g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
1 mały pojemnik śmietanki kremówki
1 galaretka

Umyte owoce podgrzać w garnku z cukrem. Kiedy będą miękkie rozdrobnić blenderem na gładką masę. Przetrzeć  przez sitko, żeby nie było pestek. Do jeszcze ciepłej masy dodać galaretkę, dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Serek mascarpone utrzeć z cukrem. Śmietanę ubic na sztywno, dodać do serka i dalej ubijać, na koniec dodać teżejący mus jeżynowy i wszystko dokładnie, jeszcze raz  wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin.