300 ml kawy z ekspresu ewentualnie rozpuszczalnej
50 g cukru
250 ml śmietanki kremówki
200 g gorzkiej czekolady
2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Kawę zmieszać z cukrem, przelać do płaskiego naczynia i wstawić do zamrażarki. Co jakis czas sprawdzać czy zaczęła zamarzać. Jeśli tak to mieszać ją widelcem – chodzi o to  by zamarzła w grudkach, tak jak żwirek, a nie żeby powstała z niej jednolita bryła lodu.
Zagotować śmietankę. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę i 2 łyżki kawy rozpuszczalnej. Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
Na 40-30 minut przed podaniem przelać mus do naczyń, w których będzie podawany i wstawić do zamrażarki. Na każdą porcję nałożyć kawową granitę, ozdobić listkami mięty i od razu podawać.

Przepis na Mus czekoladowy z kawową granitą pochodzi z czerwcowego numeru Kuchni.