SPÓD

paczka herbatników lub biszkoptów

Tortownicę wyłożyć herbatnikami lub biszkoptami. Można je pokruszyć.

MASA RÓŻOWA

2 łyżki żelatyny
pół szklanki cukru
100 ml szampana
250 ml śmietanki kremówki

Truskawki przekroić na pół i wyłożyć na spodzie. Odłożyć też część na wierzch. Resztę zmiksować na gładko. Do truskawek dodać cukier, szampan, żelatynę. Wszystko razem wymieszać. Śmietanę ubić i dodać do masy truskawkowej. Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać i wylać na spód. Wstawić do lodówki.

MASA BIAŁA

pól szklanki cukru
100 ml szampana
2 łyżeczki żelatyny
350 ml śmietanki kremówki

Ubić śmietanę. Dodać rozpuszczoną wczesniej żelatynę i szampan.Wylać na zastygniętą juz masę różową. Wierzch ubrać truskawkami.

PONADTO
pół kilograma truskawek

W orginalnym przepisie były podane maliny ale ja zastapiłam je truskawkami. Myślę, że nadają się też inne owoce miękkie:)