90 dag dojrzałych pomidorów
pół szklanki oliwy
2 średnie cebule
2 strąki czerwonej papryki
1 strąk żółtej papryki
1 duży bakłażan
2 nieduże cukinie
30-40 dag miękkiej wieprzowiny
4 rozgniecione ząbki czosnku
2 listki laurowe
1 łyżka suszonego tymianku
sól i pieprz do smaku

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Mięso pokrojone podsmażyć na tłuszczu z każdej strony. Dodać pokrojoną  cebulę i czosnek i smażyć kilka minut. Dodać pomidory i dusić. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Na drugiej patelni usmażyć pokrojone pozostałe warzywa. Kiedy mięso będzie miękkie przełożyć warzywa do mięsa i dusić jeszcze kilka minut. Warzywa powinny zacząć się rozpadać ale nie powinny zamienić się w jednolitą masę.


 

Podstawowy przepis na Ratatouille pochodzi z książki Jenni Fleetwood Jeden garnek – wiele potraw.