3 szklanki jagód
szklanka gęstej śmietany
3 łyżki cukru
czubata łyzka budyniu waniliowego lub śmietankowego
sok z cytryny
dowolny makaron

Do 1 l gorącej wody wsypać cukier, gdy się zagotuje, dodać jagody, gotować na średnim ogniu przez 4-5 minut. Przetrzeć przez sito, aby pestki nie przedostały się do zupy. W 3 łyżkach  wody rozprowadzić budyń, połączyć z gorącą zupą, zagotować. Doprawić do smaku cytryną i dodać śmietanę. Gorącą zupę podawać z makaronem.

Przepis na Zupę z czarnych  jagód pochodzi z książki 365 obiadów na polskim stole.
Ja jednak nie przecierałam zupy przez sito lecz zmiksowałam blenderem, pestki w jagodach są tak drobne, że nikomu nie przeszkadzały:)

Zupa z jagód jest moją propozycją w akcji Jagodowo nam!

 

A także w Letnim Festiwalu Zupy:)