3 łyżki masła
1 mała cebula, drobno posiekana
1,5 l wywaru z kurczaka
440 g ryżu na risotto
75 g startego parmezanu
2 jajka roztrzepane
9 liści bazyli, porwanych na połowy
150 g sera mozzarella, pokrojonego na 18 kostek (o boku około1,5 cm)
15 g bułki tartej
olej do smażenia

Roztopić masło w dużym rondlu. Dodać cebulę i smażyć na małym ogniu 3-4 minuty, aż będzie miękka, ale nie przyrumieniona. Podgrzać wywar w innym garnku.
Dodać do cebuli ryż i smażyć, mieszając; ryż musi byc zakryty. Gotować w ten sposób przez 20 minut, do chwili, aż ryż zrobi się miękki na wierzchu, ale w środku będzie ciągle al dente.
Zdjąć z ognia i wymieszać z parmezanem i jajkami. Przyprawić solą i pieprzem. Rozsmarować na dużej blaszce, żeby masa całkiem wystygła.
Podzielić ryż na 18 porcji. Położyć jedną na dłoni, na środku kawałek bazylii i kostkę mozzarelli. Zamknąć je w środku masy ryżowej i ukształtować owalny kotlet. Obtoczyć go w bułce tartej i ułożyć na blaszce.
Rozgrzać olej do 180 stopni, w garnku do głębokiego smażenia. Smażyć suppli partiami, przez 4 minuty, lub aż będą równomiernie przyrumienione. Osączać na papierowych ręcznikach. Można podawać ze świeżym sosem pomidorowym.

Aby przygotować wersję mięsną suppli można  masę ryżową ugotować z 50 dag mięsa mielonego.

Przepis na suppli pochodzi z książki Szczypta smaku…Włochy.