30 dag gotowego makaronu lasagna
25 dag pieczarek
10 dag startego sera
2 łyżki startego parmezanu
3 łyżki oleju
1 1/2 łyżki masła
sól, pieprz

SOS BOLOŃSKI

25 dag mielonej wołowiny
5 dag wędzonego boczku
1 cebula
1 marchew
1 łodyga selera naciowego
30 dag pomidorów
1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
3/4 szklanki bulionu  (może być z kostki) 
2 łyżki oleju
po 1 łyżce suszonego tymianku, bazylii i estragonu
sól, pieprz

Przygotować sos: cebulę, marchew obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Seler oczyścić, opłukać, drobno pokroić.
Boczek pokroić w kostkę lub w paski i wraz z warzywami podsmażyć na oleju. Kiedy boczek się zrumieni, dodać wołowinę i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor. Następnie wlać wino oraz bulion i stale mieszając, gotować.
Gdy płyn wyparuje, dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory, sól, pieprz i zioła. Dusić 1 godzinę na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Pieczarki umyć, pokroić na plasterki, przesmażyć na 2 łyżkach oleju. W wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju ugotować makaron na półmiękko. Jeśli ktoś woli, można nie gotować i układac surowy makaron, ale trzeba wtedy zalać obficie sosem.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać w nim warstwami na przemian: makaron, sos boloński, ser i pieczarki. Wierzchnią warstwę makaronu posypać paroma wiórkami masła oraz parmezanem. Potrawę zapiekać w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.