20 g masła
1 łyżka oliwy z oliwek
500 g filetów z kurczaka, pokrojonych w plastry
2 ząbki czosnku, posiekane
1 por, pokrojony
1 liśc laurowy
1/2 łyżeczki tymianku
1 litr bulionu
550 g ziaren kukurydzy (może być z puszki)
1 duży ziemniak
185 ml śmietany
szczypiorek do dekoracji
sól, pieprz

W dużym rondlu rozpuścić masło i oliwę. Przez 3 minuty smażyć kurczaka na rumiano. Mięso przełożyć  do miski i wstawić do lodówki.
Zmniejszyć ogień, dodać czosnek, por, liśc laurowy i tymianek. Smażyć 2 minuty, aż pory zmiękną. Wlać bulion. Dobrze wymieszać. Dodać kukurydzę, kawałki ziemniaka i doprowadzić do wrzenia, po czym gotować 1 godzinę na wolnym ogniu.
Zimną zupę przetrzeć lub zmiksować blenderem. Dodać kawałki kurczaka. Podgrzewać 2-3 minuty. Posypać szczypiorkiem lub inną zieleniną. Podawać z grzankami.

Przepis bierze udział w Letnim Festiwalu Zupy