Jakiś czas temu w Cukierni Weekendowej podany był przepis na Dymek truskawkowy. Nie zdążyłam wtedy wykorzystać tego przepisu, za to udało mi się to zrobić  teraz, w sezonie wiśniowym:)

 

3 szklanki mąki pszennej
6 żółtek
1,5 kostki margaryny
1 łyżeczka cukru pudru
7,5g proszku do pieczenia (2,5 łyżeczki)

 

75dag wiśni

1 łyżka kakao 

6 białek
1,5 szklanki drobnego cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny 

 


Mąkę przesiekać z margaryną, następnie dodać żółtka, proszek do pieczenia i cukier puder. Zagnieść ciasto (jeśli jest zbyt lepiące, można podsypać mąką). Gotowe ciasto podzielić na pół. Jedną część owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do zamrażalnika. Drugą wyłożyć do natłuszczonej tortownicy (śr.28-30 cm) lub na prostokątną blachę (36×23 cm). Wi
śnie opłukać, osuszyć, usunąć pestki. Ułożyć na cieście. Kakao wsypać do sitka i oprószyć wiśnie.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wciąż ubijając wsypywać powoli cukier, a pod koniec mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.

Ciasto wyjęte z zamrażalnika podzielić na dwie równe części. Jedną zetrzeć na tarce o dużych oczkach na wiśnie. Nałożyć pianę i na nią zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około godziny w 180 stopniach.

Przepis ten bierze udział w akcji Kwitnąca wiśnia.