CIASTO
30 dag mąki
10 dag  drożdży
3/4 szklanki letniego mleka
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy

FARSZ
40 dag pieczarek
20 dag szynki
1 cebula
1 łyżka oliwy
sól, pieprz, papryka

SOS
3 pomidory
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
oregano

PONADTO
żółty ser

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić w kawałki i smażyć na oliwie, aż sos zgęstnieje. Zmiksować i usunąć pestki. Doprawić do smaku czosnkiem i przyprawami.

Drożdże wymieszać z 2 łyżkami ciepłego mleka i odstawić na 5 minut.
Do miski przesiać mąkę. Wlać rozczyn, dolać resztę mleka, dodać sól. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić pod ściereczką w ciepłe miejsce na godzinę.
Uformować tyle pierogów ile się chce. Wielkość według uznania. Każdy pieróg napełnić farszem.

Pieczarki obrać i pokroić. Dusić na oliwie. Dodać pokrojona cebulę i podsmażoną szynkę. Całość dusić około 20 minut. Przyprawić do smaku. Gotowy farsz  wyłożyć na ciasto.

Ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać  żółtym serem, napełnić farszem pieczarkowo-szynkowym. Wstawić pierogi do nagrzanego piekarnika. Piec około 20 minut.