Kruche ciasto z owocami to podobno najlepsze ciasto na lato. Może nie dla mnie, bo ja ciasta z masą mogę jeść cały rok, ale jak w domu oprócz mnie nikt nie tknie „maziastego” to wolę zostawić te przepisy na chłodniejsze  dni. Więc narazie, do końca lata piekę tylko kruche.
Chociaż nie, zapomniałam, że niedługo piekę tort urodzinowy:)

3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
1 kostka margaryny
3 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki  proszku do pieczenia 

cynamon

5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny 

śliwki (tyle ile potrzeba do ułożenia całej blachy, jedna koło drugiej)


Mąkę przesiekać z margaryną, następnie dodać żółtka, proszek do pieczenia i cukier puder. Zagnieść ciasto (jeśli jest zbyt lepiące, można podsypać mąką). Gotowe ciasto podzielić na pół. Jedną część wyłożyć do natłuszczonej tortownicy  lub na prostokątną blachę.
Śliwki
 opłukać, osuszyć, usunąć pestki. Ułożyć na cieście. Posypać cynamonem i jeśli nie są zbyt słodkie można posypać cukrem pudrem.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wciąż ubijając wsypywać powoli cukier, a pod koniec sok z cytryny.

Wyłożyć pianę na śliwki. Pozostałą część ciasta rozwałkować i pokroić w paski. Delikatnie ułożyć na cieście, można w kratkę.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około godziny w 180 stopniach.

Przepis bierze udział w akcji